27. kesäkuuta 2013

Omenapiirakkaa ja Santerin leivoksia

Halusin ilahduttaa rakasta elämänkumppania, tuota arjen jakajaa, tukea, turvaa ja raskaan työn raatajaa herkullisella jälkiruualla. Omenapiirakka on helppo ja nopea väsätä kunhan omenoita ei tarvi kaupasta lähteä hakemaan. Ohje on meillä moneen kertaan jo testattu ja parhaaksi todettu. Neiti M tätä leipoi joskus ja siellä siihen ihastuttiin. Meilläki toimii vallan hyvin.
 
Piirakkaan tulee
 
200 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
3-4 omenaa
 
kanelia ja sokeria
 
 
Sulata rasva ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.
Lisää jauhot (ei leivinjauhetta). Lisää jauhoja pikkuhiljaa jottei taikinasta tule kovin kuivaa tässä  vaiheessa.
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat. 
Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina. Jos omenat ovat happamia, sokeria kannattaa ripotella hieman enemmän.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Tarjoile lyhyen vetäytymisen jälkeen vanilijajätskin tai vanilijakastikkeen kanssa.



 
 
Keskiviikkona mittarin näyttäessä puolta astetta vajaa +30 astetta, ei tehnyt mieli mennä edes ulos. M:n kanssa päätettiin leipoa, M lähinnä poikansa synttäreitä ajatellen, minä taas ihan muuten vaan.
 
Kauppareissun jälkeen uuni lämpeämään (jottei vaan sisälläkään olis liian viileää) ja Santerin leivosten pohja uuniin. Vielä kinuskiaineet kattilaan ja sekottelemaan. Meinasi jo usko loppua kesken kun se kinuski vaan ei mainannut millään sakeutua. Monen hetken päästä sekin oli valmista. Päälle vielä suklaata ja sitten pakkaseen.
 
Pohja
3,5 dl Jauhoja
3/4 dl Sokeria
175g Margariinia tai voita
ripaus suolaa

Nypi kuivat aineet margariiniin ja painele vuokaan ja paista 175 asteessa 25-30min.

Kinuski
125g Margariinia tai voita
2 dl Kermaa
1 dl Sokeria
1/2 dl Siirappia

 Keitä miedolla lämmöllä kunnes pintaan vedetty viiva pysyy.
Levitä kinuski muropohjalle.

Kuorrutus
 200 g suklaata (itse pistin fazerin sinistä)
Sulata suklaa, levitä jähmettyneen kinuskin pälle, pakasta ja leikkaa.
Annoin tämän olla pakastimessa ehkä tunnin verran.
 
 
 
Hyvää tästäkin tuli, vaikkakin melko makiata
 
 
-K-
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti