6. kesäkuuta 2019

Turun apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Turun vanhin säilynyt puutalo kätkee sisäänsä 1700-luvun lopun säätyläiskodin ja lähes täydellisen 1800-luvun apteekkikokonaisuuden. 

Tänään itsellä oli mahdollisuus tutustua.Qwenselin talo
Kuva salista.

Sali oli talon keskus. Huoneessa syötiin päivällistä, kestittiin vieraita ja juhlittiin. Huonekalut aseteltiin seinien viereen ja otettiin tarvittaessa käyttöön.

Sanalla tapetti on alkujaan tarkoitettu kudottua peitettä, jolla on voitu verhota pöytä, vuode tai seinä erityisesti juhlatilanteissa. Kankaat kudottiin esim. rohdinpellavasta ja kaistoista ommeltiin tarkoi kuhunkin seinään sopiva kappale. Kun valmis pala oli pingotettu ja naulattu seinään, siihen maalattiin öljymaaleilla kuviointi. Tarkasta mitoituksesta huolimatta tapetteja voitiin irroittaa ja siirtää muualle. Niitä pidettiin irtaimena omaisuutena, joka otettiin muutettaessa mukaan. 
Kuvassa hiusompelutyö. 

Ompelija on käyttänyt silkkitauluun omia hiuksiaan. 


Kuva rouvankamarista.

Kolmihaaraiset kynttilät kuvaavat kolmiyhteyttä eli Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.  Kuvat isännänkamarista. 

Isännän ja rouvan huonetta voi kutsua förmaakeiksi. Tilat toimivat työhuoneina, mutta myös seurustelukammareina, johon ajan etiketin mukaan vetäydyttiin päivällisen jälkeen. Miehet menivät oman huoneen puolelle esimerkiksi pelaamaan korttia ja naiset förmaakiinsa vaikkapa lukemaan, pelaamaan tai nauttimaan teetä. 

Apteekkimuseo


Kuva herbahuoneesta (yrttikamari).

Huoneessa kuivattiin ja säilytettiin lääkkeiden valmistukseen käytettyjä yrttejä ja kasveja. 


 ... Sekä paljon paljon muuta. 

Meillä mukana kierroksella oli opas kertomassa historiasta, mutta mikäli opasta ei ole saatavilla, myymälästä saa ostettu omaksi kirjan, jossa on kerrottu todella kattavasti (oppaan tavoin) talon eri huoneista ja tavaroista sekä apteekista. Kirjan hinta 12 €. 

Pihapiirissä lasten iloksi myös lapsille oma apteekki ...


... Sekä tietenkin tunnelmallinen kahvila. 


Lipun hinta aikuiselta 6 €.

Osoite Läntinen Rantakatu 13, 20100 Turku. 

♥ J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti