28. toukokuuta 2019

Hämeenlinnan vankilamuseo

Entinen Hämeenlinnan lääninvankila, vuonna 1871 valmistunut Suomen ensimmäinen sellivankila avautui Suomen kansallismuseon yleisökohteena 2.5.2019.  Museot.fi.

Viikonloppureissullamme tiemme vei avattuun vankilamuseoon. 

Hämeen linnan alueella oli samalla myös turnajaisviikonloppu. Pääsymaksu aluelle oli 5 € ja hintaan kuului pääsy turnajaisiin, vankilamuseoon sekä linnaan (linnaan emme ajanpuutteen vuoksi ehtineet). Vankilamuseossa hintaan kuului myös opastus. 


Vankilan komentokeskus eli ylivartioiden toimistohuone. 


Pelkääjän selli


Eristysselli


Vangin silmin saapumistila.
Ruokalistalle kuului 1910-luvulla hapanta tai happamatonta silakkaa, leipää, kaljaa ja 2,5 dl separoitua maitoa. Lisäksi keskiviikkoisin ja lauantaisin saatiin 36 g amerikkalaista läskiä. 


Vanginvartijan virkapuku vuonna 1920. 


Vankipuku 


Rauhoittelukaappi

Rauhoittelukaappeja oli käytössä vankiloiden lisäksi psykiatrisissa sairaaloissa. Rauhoittavat lääkkeet eivät olleet vielä saatavilla. Kaappi voitiin myös laskea makuulleen takaseinällä olevien jalkojen varaan. 


Kahlevarasto


Sairaanhoitajan huone

Vuodesta 1925 lähtien vankien terveydentilan edistämiseksi määrättiin, että vankien oli saatava ulkoilla vähintään puoli tuntia päivässä, tarvittavista rokotuksista oli huolehdittava ja ruuan laatuun piti kiinnittää huomiota. 


Vankilamuseo on avoinna elokuun loppuun arkisin kello 10-16 ja viikonloppuisin 11-16. 

Suomenkielinen opastus saatavilla klo 11 ja 15. 

Pääsylipun hinta 8 €.


Hevosturnajaiset♥ J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti